Slideshow image
Previous Next
Αρθροπλαστική ισχίου, ώμου, γόνατος

Αρθροπλαστική Ισχίου
Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου συνιστάται στην αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών (κοτύλης και μηριαίου) με μηχανικά μέρη (κράματα τιτανίου) και ένθετα (κεραμικό ή πολυαιθυλένιο για το κυπέλιο της κοτύλης, κεραμικό ή χρωμιοκοβάλτιο για την κεφαλή του στηλεού), σε μία προσπάθεια μίμησης της φυσιολογικής κινητικότητας του ισχίου.
 
Χάρη της επέμβασης αυτής και των νεότερων τεχνικών που τηρούνται, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα μετεγχειρητικά στις υποχρεώσεις του είτε επαγγελματικές, είτε οικογενειακές, χωρίς πόνο και με σαφή βελτίωση της κινητικότητας της κατ’ ισχίον αρθρώσεως.
 


Αρθροπλαστική Ωμου
Η αρθρική επιφάνεια του βραχιόνιου οστού και της υποδοχής της ωμοπλάτης (κεφαλή βραχιόνιου και γληνοειδής) αφαιρούνται για να δημιουργηθεί χώρος για την αντικατάσταση της άρθρωσης. Η αντικατάσταση της άρθρωσης μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ανάλογα με το είδος της πάθησης και το μέγεθος της βλάβης της άρθρωσης.
 
Ένας μεταλλικός στυλεός στερεώνεται στο εσωτερικό του βραχιόνιου οστού, στον οποίο ενσωματώνεται ένα μεταλλικό σφαιρικό εμφύτευμα αντικατάστασης. Εναλλακτικά, ένα μεταλλικό κυπέλλιο εισάγεται πάνω από το σφαιρικό εμφύτευμα της άρθρωσης του ώμου (βραχιόνια κεφαλή).
 
Το σφαιρικό εμφύτευμα αντικατάστασης διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και μπορεί να προσαρμοστεί στη σωστή θέση έτσι ώστε να ταιριάζει ακριβώς με το βραχιόνιο οστό. Η αντικατάσταση μόνο της βραχιόνιας κεφαλής ονομάζεται ημιαρθροπλαστική. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποδοχή αντικατάστασης. Είναι φτιαγμένη από πλαστικό, το οποίο είτε στερεώνεται σε μία οπίσθια μεταλλική πλάκα πριν ενσωματωθεί στο οστό, στην υποδοχή (γληνοειδής), είτε εισάγεται, με ή χωρίς τη χρήση ειδικού οστικού τσιμέντου απευθείας στο οστό.
 
Η αντικατάσταση τόσο της βραχιόνιας κεφαλής όσο και του γληνοειδούς ονομάζεται Ολική Αρθροπλαστική Ώμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας νέας άρθρωσης από μέταλλο σε οστό ή μέταλλο σε πλαστικό που μπορεί να κινείται και πάλι ομαλά, έτσι ώστε να μην πονάτε όταν κινείτε το χέρι σας. Τα μέρη μίας αντικατάστασης συνήθως ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα.

Αρθροπλαστική Γόνατος

Αρθροπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση κατά την όποια μια φθαρμένη άρθρωση του σώματος αντικαθίσταται απο εμφυτεύματα (implants) φτιαγμένα από υψηλής αντοχής μεταλλικά και πλαστικά υλικά
 
Η άρθρωση του γόνατος είναι η περιοχή όπου ενώνονται τα δύο οστά, του μηρού (femur) και της κνήμης (tibia). Τα δύο αυτά οστά γλιστρούν ομαλά το ένα πάνω στο άλλο κατά την βάδιση. Η ομαλή κίνηση επιτυγχάνεται χάρη στον λείο αρθρικό χόνδρο (hyaline cartilage) που περιβάλλει τα άκρα των δύο οστών με τη βοήθεια του αρθρικού υγρού που υπάρχει μέσα στην άρθρωση.
 
Ένα τρίτο οστό συμμετέχει στην άρθρωση του γόνατος, η επιγονατίδα (patella). Κατά την κίνηση του γόνατος η επιγονατίδα γλιστρά πάνω στην αντίστοιχη εσοχή του μηριαίου, την τροχυλία (trochlea), και επιτελεί το έργο της που δεν είναι άλλο από την υποστήριξη της δύναμης του τετρακεφάλου μυός (quadriceps muscle).
 
Η αρθροπλαστική γόνατος είναι η εγχείρηση επιλογής για την αντιμετώπιση προχωρημένης αρθρίτιδας. Η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα (osteoarthritis), ενώ η αρθροπλαστική έχει θέση και στη θεραπεία της ρευματοειδούς (rheumatoid arthritis - RA), της ουρικής (gout), της ψευδοουρικής (pseudogout), της μετατραυματικής, της νευροπαθητικής και άλλων μορφών αρθρίτιδας.
 
Σε όλες γενικά τις αρθρίτιδες υπάρχει καταστροφή του αρθρικού χόνδρου (cartilage erosion) και εκφυλισμός της άρθρωσης με την δημιουργία οστεοφύτων (osteophytes - bone spurs), συχνές φλεγμονώδεις εξάρσεις και μείωση του εύρους κίνησης. Η απόσταση που μπορεί να βαδίσει ο ασθενής χωρίς πόνο μειώνεται συνεχώς ενώ βασικές καθημερινές δραστηριότητες (το να κάνει μπάνιο, να δέσει τα κορδόνια του, να μπει σε λεωφορείο η αυτοκίνητο, κλπ) εκτελούνται με μεγάλη δυσκολία.
 
Όταν τα συντηρητικά μέσα (φάρμακα, φυσιοθεραπεία, απώλεια βάρους, ενδοαρθρικές εγχύσεις κορτιζόνης) δεν επαρκούν πλέον για την αντιμετώπιση του πόνου, τότε η λύση είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης (joint replacement).

 

Αρθροπλαστική Ωμου